Ζάππειο Μέγαρο:

Νοτίως του εθνικού κήπου βρίσκεται ένα κομψοτέχνημα χτισμένο με τη δωρεά του Ευάγγελου Ζάππα, με βάση τη διαθήκη που άφησε στον ξάδελφό του Κωνσταντίνο Ζάππα. Η κάρα του Ευάγγελου Ζάππα είναι εντοιχισμένη στο δεξί πεσσό στην είσοδο του περιστυλίου. Το κτήριο αυτό είναι και το πρώτο που χτίστηκε με σκοπό την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων. Ενώ η πρώτη του σχεδίαση ανήκει στον αρχιτέκτονα Boulanger, η τελική του διαμόρφωση έγινε από τον Theophil Hansen. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το 1888. Το 2004 αποτέλεσε την έδρα της επιτροπής ολυμπιακών αγώνων. Ο επισκέπτης γοητεύεται από την αίγλη του κτηρίου και γρήγορα διαπιστώνει ότι ο χώρος είναι ιδανικός για εκθέσεις, συνέδρια αλλά και για καλλιστεία.

Ολυμπιείο και αψίδα Αδριανού:

Μια ομάδα κιόνων τεραστίων διαστάσεων αφήνουν έκθαμβο τον επισκέπτη απέναντι ακριβώς από το Ζάππειο μέγαρο. Είναι ό,τι έχει απομείνει από τον υπερμεγέθη ναό του Ολυμπίου Διός. Κατά την αρχαιότητα οι Αθηναίοι πίστευαν ότι στην περιοχή αυτή έγινε η αποστράγγιση των υδάτων, μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Στη γύρω περιοχή μάλιστα θεωρούσαν ότι ήταν θαμμένος ο ίδιος ο Δευκαλίων. Είναι καλό να επισκεφτεί κανείς και τα παριλίσσια ιερά, αν υπάρχει χρόνος, στα οποία η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός μονοπατιού.

Το 515 π.Χ. ο Πεισίστρατος, εγγονός του γνωστού τυράννου Πεισίστρατου, αποφάσισε να κατασκευάσει αυτό τον τεράστιο ναό, στις αναλογίες των ναών της Ιωνίας, ώστε οι Αθηναίοι να απασχολούνται και να μη συνωμοτούν. Το 508 π.Χ. όμως τελικά θα καταλυθεί η μισητή τυραννία και ο ναός θα μείνει για αιώνες ανολοκλήρωτος, καθώς ήταν για την Αθήνα ανάμνηση της τυραννίας. Οι απόπειρες ολοκλήρωσης των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων θα αποτύχουν και τελικά η αποπεράτωση θα συμβεί το 132 μ.Χ. με πρωτοβουλία του Αδριανού. Το κτίσμα αποτελούνταν από 104 κολώνες. Είχε ύψος μέχρι την κορυφή του αετώματος 27,4 m, μήκος 110,35 m και πλάτος 43,68 m. Αυτό σημαίνει ότι ήταν περίπου τετραπλάσιος του Παρθενώνα ή αλλιώς ότι ξέφευγε από το «μέτρον», το οποίο και εκπροσωπείται από τον Παρθενώνα.

Τελικά οι Αθηναίοι θα τιμήσουν τον Αδριανό με την κατασκευή της αψίδας, στην οποία θα αναγράψουν και δύο επιγραφές. Στη μεν πλευρά που κοιτά προς την Πλάκα αναφέρεται «ΑΙΔ’ ΕΙΣ’ ΑΘΗΝΑΙ ΘΗΣΕΩΣ Η ΠΡΙΝ ΠΟΛΙΣ», ενώ στην ανατολική «ΑΙΔ’ ΕΙΣ’ ΑΔΡΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΟΥΧΙ ΘΗΣΕΩΣ ΠΟΛΙΣ».

Παναθηναϊκό στάδιο:

Στις πλαγιές του Αρδηττού λόφου είναι χτισμένο το Παναθηναϊκό Στάδιο η ομορφιά του οποίου εκφράζεται με το επίθετο καλλιμάρμαρο. Η πρώτη διαμόρφωση του χώρου έγινε από τον Λυκούργο το 330 π.Χ., όταν ο χώρος της αρχαίας αγοράς πλέον δεν επαρκούσε για τη διεξαγωγή των αγόνων κατά την εορτή των Παναθηναίων. Τότε βέβαια το στάδιο ούτε ήταν αυτού του μεγέθους, ούτε και ήταν τόσο λαμπρό. Τα πρανή δεν ήταν μαρμάρινα αλλά χωμάτινα. Το 140 μ.Χ. ο Ηρώδης ο Αττικός χρηματοδοτεί την κατασκευή μαρμάρινου σταδίου, χωρητικότητας 50.000 θεατών, με διαστάσεις 204 x 83 m. Αιώνες μετά, το στάδιο δεν εξέπεμπε τίποτε από την προτέρα του αίγλη, καθώς υπέστη καταστροφές και μπαζώθηκε ο χώρος. Μετά τις ανασκαφές του 1870, όταν πια απελευθερώθηκε η Ελλάδα, με τις δωρεές του Γεωργίου Αβέρωφ ανακατασκευάζεται και φιλοξενεί τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Το 2004 θα πραγματοποιηθούν αγώνες τοξοβολίας αλλά και η λήξη του Μαραθωνίου.