Η Ελλάδα βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, και αποτελεί το νότιο άκρο της Βαλκανικής. Η χώρα χερσαία σύνορα διαθέτει μόνο στα βόρεια και οι χώρες με τις οποίες συνορεύει, ξεκινώντας από τα δυτικά, είναι η Αλβανία, η F.Y.R.O.M., η Βουλγαρία και η Τουρκία. Η επίσημη γλώσσα είναι η ελληνική και η σημαία του κράτους η γαλανόλευκη με το λευκό σταυρό στο γαλάζιο καντόνιο και τις εννέα ρίγες, που σημαίνουν «ελευθερία ή θάνατος».

Η επικράτεια χωρίζεται σε 13 διοικητικές περιφέρεις και 51 νομούς, ενώ ο πληθυσμός σύμφωνα με τις απογραφές του 2001 είναι 10.964.020. Η έκταση του κράτους είναι 131.957 km². Όσον αφορά την επίσημη θρησκεία, αυτή είναι η Ορθόδοξη χριστιανική όμως υπάρχει και μία μουσουλμανική μειονότητα σε αναλογία 1,3 %. Αν θα έπρεπε να αναφέρουμε τις τέσσερεις μεγαλύτερες πόλεις αυτές είναι:

  • Αθήνα 3.534.608
  • Θεσσαλονίκη 836.820
  • Πάτρα 193.843
  • Ηράκλειο 149.038

Η χώρα, στις τρεις πλευρές της, περιτριγυρίζεται από θάλασσα. Έτσι, τα χερσαία σύνορά της ενώ έχουν μήκος 1.935km., τα θαλάσσιά της έχουν μήκος περί τα 16.000 km. Αυτή η ιδιάζουσα κατάσταση, λόγω της ταραγμένης γεωγραφίας και των νησιών που υπερβαίνουν τις 3.000, διαμορφώνει στη χώρα μια ιδιαίτερη σχέση με το θαλασσινό στοιχείο. Το γεγονός αυτό ίσως συντελεί και στο ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί παγκοσμίως στη ναυτιλία. Το κλίμα γενικώς ακολουθεί τις μεσογειακές κλιματολογικές συνθήκες, ενώ η χλωρίδα είναι προσαρμοσμένη σε αυτό. Το μεγαλύτερο νησί είναι η Κρήτη με έκταση 8.336 km², το ψηλότερο βουνό ο Όλυμπος ύψους 2.917 m, ενώ το μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι ο Αλιάκμονας με 297 km.

Η Ελλάδα με τα νησιά, το λαμπερό ήλιο και τις θάλασσές της, αλλά κυρίως με την ιστορία της, η οποία ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και διασώζει κατάλοιπα απ’ όλες τις περιόδους της αρχαιότητος μέχρι και την οθωμανική περίοδο, αποτελεί ένα υπαίθριο σχολείο ιστορίας, όπου συνδυάζεται η διασκέδαση με τη μάθηση.