Ο Πειραιάς διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Αττικής και αποτελεί λιμάνι της πρωτεύουσας. Η έκτασή του είναι 10,9 km² και o πληθυσμός του 175.697, σύμφωνα με στοιχεία του 2001. Ως λιμάνι ο Πειραιάς είναι το τρίτο μεγαλύτερο της Ευρώπης, το σημαντικότερο της ανατολικής Μεσογείου και από τα μεγαλύτερα του κόσμου, με κίνηση επιβατών 19.000.000 το χρόνο.

Η ονομασία του ετυμολογείται από το «περαιεύς» που σημαίνει περνώ απέναντι, προφανώς επειδή αρχικά ήταν νησί μέχρι που, από τις συνεχείς προσχώσεις, ενώθηκε με τη στεριά. Η κατοίκηση του Πειραιά ξεκινά από την 3η χιλιετία π.Χ. η ακμή του όμως συντελείται κατά την κλασική εποχή, όταν το κύριο λιμάνι μεταφέρεται από το Φάληρο στον κεντρικό λιμένα του Κανθάρου. Τον 13ο αι. ο Πειραιάς ονομάστηκε από τους Φράγκους Porto Leone, λόγω του τεράστιου μαρμάρινου λέοντα που κοσμούσε το λιμάνι. Ο λέων αυτός, που σήμερα βρίσκεται στη Βενετία, έχει αντικατασταθεί από ένα αντίγραφο.

Το Πασαλιμάνι (Ζέα) και το Μικρολίμανο – Τουρκολίμανο (Μουνιχία), ανατολικά του σύγχρονου λιμανιού, είναι καλές επιλογές για μια βόλτα, ένα ποτό ή φαγητό σε μία από τις ψαροταβέρνες πάνω στη θάλασσα.